Celem studiów jest zapoznanie z wiedzą z zakresu suplementów diety i żywności wzbogaconej, w kontekście skuteczności i bezpieczeństwa ich stosowania.
W trakcie studiów uczestnicy zapoznają się z podstawowymi definicjami (suplement diety, żywność wzbogacona, żywność funkcjonalna, nutraceutyki itp.), regulacjami prawnymi rejestracji i wprowadzania do obrotu omawianych produktów, procedurami kontroli jakości i sposobami jej weryfikacji, wskazaniami do stosowania suplementów diety i żywności wzbogaconej w różnych schorzeniach oraz ich skuteczności; bezpieczeństwem stosowania omawianych produktów, działaniami ubocznych czy interakcji z lekami.
Studia przeznaczone dla absolwentów: farmacji i medycyny (studia magisterskie), dietetyki (studia I lub II stopnia), pielęgniarstwa i położnictwa (studia II stopnia), fizjoterapii (studia magisterskie), zdrowia publicznego (studia II stopnia).
Plan studiów: łącznie 150 godz. dydakt., 30 pkt ECTS.
Przedmioty:
1. Aspekty prawne i marketing suplementów i żywności wzbogaconej ćwiczenia:
2. Suplementy diety oraz żywność wzbogacona w zaburzeniach układu sercowo – naczyniowego
3. Suplementy diety oraz żywność wzbogacona w zaburzeniach endokrynnych
4. Suplementy diety w schorzeniach dermatologicznych
5. Suplementy diety oraz żywność wzbogacona w zaburzeniach metabolicznych
6. Suplementy diety oraz żywność wzbogacona w zaburzeniach odporności
7. Suplementacja w różnych okresach życia
8. Chemoprewencja
9. Suplementy diety oraz żywność wzbogacona w zaburzeniach układu nerwowo – mięśniowego
Absolwent studiów podyplomowych będzie potrafił m.in.:
– krytycznie zweryfikować informacje zawarte na opakowaniach suplementów diety i żywności wzbogaconej
– określić skuteczność i bezpieczeństwo suplementów diety oraz żywności wzbogaconej
– efektywnie wdrożyć strategię postępowania profilaktycznego w przypadku wybranych schorzeń
– rozwiązać problem potencjalnych interakcji suplement diety – lek
– przekazywać informacje dotyczące suplementacji diety i jej skuteczności w oparciu o EBM,
– zaplanować odpowiednią suplementację diety względem wieku pacjenta i jego ograniczeń żywieniowych
– przekazywać precyzyjne informacje pacjentowi i jego opiekunom na temat właściwego stosowania suplementów diety i ryzyka ich interakcji z lekami
– personalizować proces wyboru suplementów diety i żywności wzbogaconej
– upowszechniać wzorce właściwego odżywiania oraz suplementacji, podejmować działania profilaktyczne niwelujące deficyt składników odżywczych
Rekrutacja na studia
Szczegółowe informacje o studiach